Welke hygiëne-risico’s loopt uw wasserij?

Heeft u een beeld van de risico’s die uw wasserij loopt op het gebied van hygiëne? En welke rol uw werkprocessen hierbij spelen? We leggen het in dit artikel aan u uit en gaan graag samen met u aan de slag om de risico’s te minimaliseren.

Herbesmetting voorkomen is de kern van hygiënisch werken

Eén van de grootste risico’s voor wasserijen is de kans op herbesmetting. Welke stoffen komen er met het wasgoed van uw klanten mee uw bedrijf binnen en hoe voorkomt u herbesmetting: de schone was die weer vies wordt omdat het in aanraking komt met vuilgoed, van dezelfde of een andere klant.
Uw werkprocessen bepalen voor een groot deel welke risico’s u loopt. En die bieden dan ook direct de grootste kansen om risico’s aan te pakken en te verkleinen. De experts van PraKtima brengen samen met u de risico’s in kaart en weten wat u kunt veranderen en aanpassen om de risico’s te verkleinen.

Bewust van risico’s is de eerste stap

Een belangrijk deel van ons werk is om wasserijen bewust te maken van de risico’s die zij lopen die de hygiëne in gevaar brengen. Samen doorlopen we deze stappen:

Bij ons eerste bezoek lopen wij samen met u rond in de wasserij. Wij leren dan uw bedrijf in de praktijk kennen en we ervaren meteen hoe u werkt. Onze frisse blik ziet de kleine dingen die misschien altijd al zo gaan en u niet meer opvallen, maar die wel een hygiëne-risico kunnen zijn. ‘Niet bij stilgestaan wat het effect hiervan is,’ horen we vaak van klanten. ‘Nooit aan gedacht dat…’

Daarna brengen we samen met u in kaart wat uw werkprocessen zijn. We vergroten alle stappen uit, waardoor de details extra zichtbaar worden.

Vervolgens brengen we bij iedere stap in het proces de risico’s in kaart. Dit zijn vooral de risico’s op herbesmetting. Ook kijken we naar uw klanten. Per klant kijken we welke soort en mate van vervuiling zij uw bedrijf binnenbrengen en bepalen we welke risico’s op herbesmetting deze met zich meebrengen.

Dan bepalen we welke maatregelen u kunt nemen om de risico’s te beheersen. Ons uitgangspunt: als je het risico in kaart brengt, kun je het beheersbaar maken en dus herbesmetting voorkomen. Ook voor uw nieuwe klanten kunt u daarna inschatten welke risico’s u binnenhaalt in uw bedrijf en hoe u die kunt aanpakken. Uiteindelijk zorgen we er samen voor dat alle procedures en werkwijzen leiden tot een beheerst wasproces.

Als de risico’s in kaart zijn gebracht en PraKtima een plan van aanpak heeft gemaakt voor de maatregelen die u kunt nemen om aan de RABC-norm te voldoen, gaan we samen aan de slag. Een deel doet u zelf, een deel doet PraKtima. Wie wat doet bepalen we uiteraard in goed overleg. We kijken ook samen naar waaróm RABC bepaalde eisen stelt aan de wasserij. Dat besef is namelijk belangrijk voor uw medewerkers en zorgt dat de vernieuwde werkprocessen straks breder gedragen worden.

RABC: een certificaat om trots op te zijn

RABC (Risk Analysis Biocontamination Control) is dé kwaliteitsnorm voor de hygiëne in wasserijen. Het certificaat waarborgt dat uw wasserij hygiënisch werkt en laat zien dat u de risico’s in beeld heeft en maatregelen neemt om deze te beheersen. De RABC-norm geeft u daar handvatten voor.

Voldoen aan de RABC-norm is haalbaar voor iedere wasserij. Bovendien getuigt het ook van respect naar uw klanten. Het laat immers zien dat u de hygiëne zeer serieus neemt. Na een begeleidingstraject door PraKtima voldoet uw wasserij aan alle eisen van de RABC-norm en bent u het RABC-certificaat waardig.

Gebruik RABC als marketinginstrument voor uw klanten

Het resultaat van alle inspanningen is een certificaat waar u trots op kunt zijn. U kunt het ook als een marketinginstrument inzetten richting uw klanten. Treedt ermee naar buiten. Het is een waardevol resultaat dat u het RABC-certificaat heeft behaald! Dat mogen al uw bestaande en nieuwe klanten weten, toch?

Wilt u weten hoe uw wasserij het RABC-certificaat kan behalen? Neem gerust contact met ons op. Bel of mail Anneke van Jaarsveld: anneke@praktima.nl / 06-12174069